Takip Et

SON DAKİKA

Çilek tarlasındaki kadınların Ramazan mesaisi

6 Haziran 2017, Salı 13:19

     


Türkiye'nin çilek üretim merkezlerinden Aydın Sultanhisar'da, örtü altında üretilen çilek tarlalarında çalışan kadınlar, sıcağa rağmen ibadetlerini de gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorlar.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Örtü altı, 11 bin dekarlık alanda çilek üretimiyle uğraşan Sultanhisarlı tarım işçisi kadınlar, Ramazan ayında da çalışmalarına devam ediyor. Kadınlar, örtü altında yaklaşık 50 dereceyi bulan sıcaklığa rağmen oruçlarını tutup ibadetlerini yerine getirmek için gayret sarf ediyor.

Üretim faaliyetlerinin tamamında yer alan kadınlar, Ramazan'da, gün doğumuyla birlikte yola koyulup örtü altına giriyor. Havanın sıcak olmasından dolayı, kimi kadınlar şapkayla kimileri de puşilerle baş ve yüzlerini koruyor.

İşçilerden 18 yaşındaki Öykü Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, örtü altında rüzgarın da esmemesinden dolayı bunaltıcı bir havanın olduğunu belirterek, "Havanın sıcak olması, bir de oruçlu olduğumuzdan, çok yorucu geçiyor. Bir kadın olarak tarlada bu sıcakta bu koşullarda çalışmak zor ama yine de şükrediyoruz." dedi.

 

SAHURDAN SONRA TARLANIN YOLUNU TUTUYORLAR

Ramazan ayının bu yıl çilek hasadının ortalarına denk gelmesiyle hem çalışmalarını hem de ibadetlerini aksatmadan sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden 42 yaşındaki Dilek Ertin, günlerinin zorlu ve yorucu geçtiğini, her şeye rağmen mutlu olduklarını kaydetti.

Emeklerinin karşılığını alacaklarına inandıklarını anlatan Ertin, "Sahurdan sonra hiç uyumayıp tarla işlerine devam ediyoruz. Günümüz sıcakta yorucu geçiyor; ama yılmadan, yıkılmadan iki görevimizi de birden yapıyoruz. Normal şartlar altında bile sera altında çalışmak çok yorucu geçerken, oruçlu bir şekilde çalışmak daha bir zor oluyor." ifadelerini kullandı.

 

67 YAŞINDA HEM ÇALIŞIYOR HEM ORUCUNU TUTUYOR

Çilek tarlasında çalışan 67 yaşındaki Dilber Ertin, sabah ezanının ardından hazırlanıp tarlaya gitmek için yola çıktıklarını dile getirerek, "Burada yorucu geçen günün ardından tekrar eve gidiyoruz. Bu kez de evin işleri başlıyor. Temizlik, bulaşık ve yemek derken akşam oluyor. Sonra tekrar yat-kalk yine tarlaya. Alnımızın teriyle paramızı kazanıyoruz. Ramazan ve oruçla birlikte daha da yorucu oluyor ama ne yapacaksın, ekmek parası." diye konuştu.

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, ilçenin önemli bir çilek üretim merkezi olduğunu, çilek fidesinin dikilmesinden tarlanın çapalanmasına, ürünün toplanmasına kadar kadınların alın terinin bulunduğunu kaydetti.

İbadetin çalışmaya engel olmadığını, kadınların hem çalışıp hem de oruçlarını tuttuklarını ifade eden Tarhan, "Sıcaklık naylon altında yaklaşık 50 dereceyi buluyor. Buna rağmen kadınlarımız çalışmaya devam ediyor." dedi. (AA)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler