Takip Et

SON DAKİKA

ADSYB 'den besi materyali üretimi için faydalanma projesi

5 Aralık 2016, Pazartesi 14:57

     


Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) ‘Sütçü İşletmelerden Dönemsel Besi Materyali Üretimi İçin Faydalanma’ projesi hazırladı. Proje, Aydınlı yetiştiricinin besi materyalinden elde ettiği kârlılık oranını artıracak.

 

“SAF IRKLARIN KAYBOLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Bakanlık tarafından yapılan son değişiklikler hakkında bilgi veren Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Bakanlığımızın yeni uygulamasına göre buzağı desteklemelerinde sistemlerde kayıtlı annelerden doğan her buzağı için verilecek desteklemede suni tohumlamadan doğma şartı kaldırıldı. Ayrıca farklı ırktan sperma kullanımı serbest bırakıldı. Bu değişiklikler ile damızlık sığır yetiştiricilerinin kayıt dışı tohumlar ve boğa kullanımı ile yaptığı tohumlama sayılarında artış gözlemliyoruz. Bu durumun daha da artması bekleniyor. Çünkü farklı baba kullanılarak elde edilen melez yavrunun besi performansındaki artılar, yetiştiriciler tarafından fark edildi. Bu gerçek kapsamında ilimizde farklı ırktan doğan buzağılar ve baba kaydı bulunmayan melez ırkların sayısı artarken sertifikalı saf ırklarımızın sayısı azalmaya başlamıştır. Yetiştiriciler olarak gerek Aydın’da gerekse ülke genelinde pek çok birlik tarafından yıllardır yapılan özverili çalışmalar sonucu elde edilen saf ırkların kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir” dedi.

“KARLILIĞIN ARTMASINI HEDEFLİYORUZ”

Farklı ırktan sperma uygulamasının devam etmesi halinde, gelecek beş yıl içerisinde Türkiye’de damızlık belgeli safkan sığır sayısında ciddi bir azalma beklediklerini ifade eden Güngör, “Bu sorunlardan yola çıkarak, bugüne kadar yapılan ıslah çalışmalarına ket vurulmaması, ama aynı zamanda yetiştiricilerin de melezlemenin sağlayacağı fırsatlardan yararlanması adına ADSYB tarafından ‘Sütçü İşletmelerden Dönemsel Besi Materyali Üretimi İçin Faydalanma’ projesini tasarladık ve uygulanmaya başladık. Projemiz ile kontrolsüz melezleme sonucu saf ırkın bozulmasının önüne geçilmesi öngörülmektedir. Aydın’ın hayvancılık bakımından da oldukça avantajlı bir il ve Birlik olarak bu avantajın verimli kullanılması için çalışmalar yürütüyoruz. Aydın ili özelinde kontrolsüz yapılabilecek melezlemelerin, yıllardır süren ıslah çalışmaları ile elde edilen saf ırk damızlıkları bozmasına izin verilmemelidir. Bu tespitlerin yönlendirmesiyle, birliğimiz tarafından cinsiyeti tayin edilmiş erkek spermalar ile yapılacak dönemsel kullanma melezlemesi uygulaması planlanmıştır. Bu sayede saf ırkları bozmadan yürütülecek projemiz ile ticari karlılığın artırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

“KONTROLSÜZ MALZEME UYGULAMALARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Projenin en önemli ayağının cinsiyeti tayin edilmiş erkek spermalar olduğunu bildiren Güngör, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu şekilde yetiştiricinin hem karlılık oranı artacak hem de işletmedeki saf ırk korunacaktır. Üç yıl sürmesi planlanan projemizin, kontrolsüz melezleme uygulamaları ile oluşabilecek zararların önüne geçip, büyükbaş hayvancılık alanında et üretimi artışını sağlayarak ithalatı azaltıp, ıslahın gelişimine katkı sağlayacaktır. Proje kapsamında yapılacak kullanma melezlemesi çalışmaları tamamıyla Birliğimiz kontrolünde yapılacaktır. Yapılacak bu proje sayesinde melezleme faaliyetleri, yetiştiricilere avantaj sağlayan bir uygulamaya dönüşecektir. Çünkü proje kapsamında elde edilecek melez buzağıların yüzde 99’u erkek olacağından, besi materyali olarak daha yüksek fiyatla satılabilecektir. Aydın’da üretilen kırmızı etin kalitesinin yüksek olmasına rağmen, birim hayvan başına üretilen kırmızı etin düşük olması, büyükbaş hayvan besi programlarının bir eksikliğidir. Kullanılan besi materyali, besi programlarının en önemli unsurudur. Bu proje ile Aydın ili damızlık sığır yetiştiricilerinin saf damızlık yetiştirmesine destek olunurken kaliteli besi materyali ve kırmızı et üretiminin de önü açılacaktır. Uzun vadede ise önemli bir model oluşturup ülke geneline yayarak hayvancılığın gelişimine katkı sağlaması beklentiler arasındadır. Elde edilecek verilerin gelecek projelere ışık tutarak yeni hayvancılık politikalarının şekillenmesine katkı sağlayacaktır.” (HAKAN AKIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler