Takip Et

SON DAKİKA

“İnişli çıkışlı zeytinyağı fiyatlarına devlet el atmalı”

5 Ekim 2016, Çarşamba 10:00

     


Aydın’da son 3 yılda yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı görülen zeytinyağının litresi 8 liraya kadar geriledi. İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, ''Devlet, inişli çıkışlı zeytinyağı fiyatlarına el atmalı” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, zeytinyağında yaşanan istikrarsız fiyatların, tüketici ve üreticiyi mağdur ettiğini bildirdi. İki sezon önce 8 lirayla başlayan zeytinyağı fiyatının, geçen sezon 17 liraya kadar ulaşmasıyla tüketicilerin ayçiçek yağına yöneldiğini belirten Başkan Kaykı, üreticilerin tarlaya girip zeytini toplamak istemediğini kaydederek şöyle dedi: “İki yıl önce zeytinyağının fiyatı 8 liraydı. Geçen yıl da aynı fiyattan başladı ve bu fiyat 17 liraya kadar yükseldi. Ne oldu da zeytinyağının litresi bu kadar yükseldi, aradaki parayı kimler kazandı? Zeytinlerin hasadı başladığında fiyat yükseldi, tekrar azaldı. Litre fiyatı 17 lira olursa zeytinyağımızı kimse tüketmez. Tüketici ayçiçek yağını kullanmaya başlar. Zeytinyağı 8-9 lira olsa bu kez çiftçi mutlu olmaz. Sezonda fiyatı 10-12 lira beklerken çok feci bir rakamla karşılaştık. İnişli çıkışlı zeytinyağı fiyatlarına devlet el atmalı. Çiftçilerimiz, zeytinlerini toplamak istemiyor. Günde bin lira para kazanacakken bin 500 lira işçi parası verecekse zarar eder.”

“TAKİBE ALINMALI”

Oda Başkanı Kaykı, devlet büyüklerinin duruma el atması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Devlet büyükleri, pamukta olduğu gibi zeytinyağına da el atmalıdır. Bunlar kontrollü yapılmalıdır. Türkiye’nin neresinde hangi ürün olursa olsun, fiyatı birden iki katına çıkıyorsa devlet bunu hemen takibe almalıdır. Bu yıl hasada başlanmadı ama geçen yıldan elde kalan zeytinyağı için fiyatın 8-9 liraya kadar düşmesi, üreticiyi zor durumda bırakır. Zeytinyağının 17 lira olması çok fazla, 8 lira olması çok az. Üretici ve tüketicinin memnun olması bunun fiyatı 12 lira olmalıdır. Bu kadar yüksek olmasını çiftçi de istemiyor. Bu duruma devlet el atarak, fiyatın düzene girmesini sağlamalıdır. ” (GÖKHAN DÜZYOL)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler