Takip Et

/>

SON DAKİKA

Çine’de Yem Bezelyesi ekiminde başarı

4 Nisan 2014, Cuma 13:47

     


İletişim firması sahibi olan Elektronik Mühendisi Muzaffer Aykın, Çine’de örnek alınacak tarımsal çalışmalara imza atıyor. Aykın, üç ayrı tarlasına toplam 74 dönüm Taşkent Yem Bezelyesi ekti.

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çine Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, Tarım Danışmanları ile birlikte tarla sahibi Muzaffer Aykın’ın tarlasını ziyaret etti. Aykın, Müdür Atıgan ve tarım danışmanlarına ürün hakkında geniş bilgiler verdi.

Aynı zamanda yıllardır Kargı Mahallesi'nde meyvecilikle uğraştığını söyleyen Muzaffer Aykın, Çinelilerin meyveciliğe çok fazla merak duymadığını belirtti. Aykın, meyve ekmek isteyen çiftçilere, Bursa Karası incir ekmelerini tavsiye etti.

10 yıldır Türkiye’de ve Yurt dışında Tarım ve Hayvancılık Fuarları'na mutlaka katılmaya çalıştığını söyleyen Aykın, “Fuarlarda farklı gördüğüm şeyleri de imkânım elverdikçe deniyorum. Bu yıl Bursa Fuarı'nda bu konuyla ilgili birkaç firma iyi bir çalışma yapıyordu. Bu firmalar bunu Aydın ve Çine bölgesine öneriyor. Bu firmalar bu ürünün demonstrasyon çalışmalarının neticelerini almak istiyor. Biz bir anlamda burada denek olduk. Gördüğüm kadarıyla da başarılı olduğumuza inanıyorum. Bu tarlamızın toprağı aslında çok verimli bir toprak değil. Erken ekmekte büyük bir fayda var. Bunu birkaç tarlamda daha yaptım. Yem bezelyesi dönümde 8 kilogram ve 4 kiloda tritikale atılıyor. Bu yıl 74 dönüm yere bu bitkiden ektim. 21 dönüm Cumhuriyet, 25 dönüm Kargı Mahallesi'ndeki tarlama ve 28 dönüm de Cincin'deki yerime ektim” dedi.

DESTEKLEMESİ DE VAR

Taşkent yem bezelyesi ile ilgili bilgiler veren Çine Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, “Kaba ot ihtiyacı için ekilen yeşil ot, kuru ot ve silaj yapılan soğuğa dayanıklı kışlık tek yıllık serin iklim yem bitkisidir. Toprak isteği PH 6-8 arasında yağış isteği 300-600 mm’dir. Ekim ayında 10-14 kilogram yem bezelyesi ile beraber 6-8 çeşitleri ile birlikte ekim yapılmalıdır. Ekim'den önce dekara 15 kilogram dap veya 25 kilogram 20.20.20 gübre saçılmalıdır. İçinde su biriken tarlalara ekim tavsiye edilmez. Çok kaba toprağa ve derin dikim tavsiye edilmez. Bakteri bağlama hızı ve kabiliyeti çok yüksektir. Bitki boyu birlikte ekildiği bitkiye göre 80-200 cm’dir. Yaprak sayısı ve dallanma çoktur. Mayıs ayının başında çiçek açar, hasatta gelir ve ikinci ürün rahatlıkla yetiştirilebilir. Hasat çiçeklenme döneminde yapıldığından protein yüzde 20-29’dur. Dekarda silaj olarak 2 bin veya 3 bin 500 kilogram, kuru ot olarak da 450-900 kilogram olarak alınır. Tarlaya 200-500 kilogram, organik madde 7-12 kilogram saf azot bırakılır. Saf olarak ekildiğinde bile dekardan 2 bin 400- 2 bin 500 kilogram yaş ot alınabilmektedir. Dekara 35 TL yem bitkisi ve 50 TL silaj desteklemesi yapılmaktadır” diye konuştu. (SEZGİN MADRAN/MADRAN AJANS)







 
Son Eklenen Haberler