Takip Et

SON DAKİKA

Nazilli Ticaret Borsası, incir polemiğine temkinli yaklaştı

2 Şubat 2016, Salı 00:02

     


Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın'ın incire yönelik açıklamalarının sektör içerisinde yarattığı tartışma sürüyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ)

İl genelinde yaptığı çok sayıdaki incir tescili ile sektörün lokomotifi durumunda olan Nazilli Ticaret Borsası'ndan da konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Borsa Başkanı Ziya Aksüt, “Eğer ki böyle bir durum varsa bir an önce çalışmaların yapılması gerekir.Son yıllarda incirin zarar gördüğünü hepimiz biliyoruz” dedi.

Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kuru incirde tespit edilen kükürt dioksit miktarlarının Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne göre 180 kat fazla olduğunu belirtmiş, bu fazlalığa jeotermal kuyuların sebep olduğunu öne sürmüştü. İlgilileri göreve davet eden Aydın, kendisinin incir yemeyeceğini söylemişti.

ARAŞTIRMA YAPILSIN

Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt de konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. İncirin son yıllarda gözle görülür bir zararının olduğunu söyleyen Aksüt, bunun nedeninin araştırılmasını istedi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin 2 yıldır incir ile ilgili çalışma yaptığını kaydeden Aksüt, Metin Aydın’ın açıklamalarının doğruysa araştırılmasını istedi. Jeotermalin incir üzerindeki etkisi ortaya çıkarsa bunun sorumlularının devlet yetkilileri olacağını söyleyen Ziya Aksüt, “Eğer ki böyle bir durum varsa bir an önce çalışmaların yapılması gerekir.Son yıllarda incirin zarar gördüğünü hepimiz biliyoruz. Jeotermale izin veren devlet yetkilileri, incirin geleceğini hesap etmek zorundadır. Bu konunun araştırılıp çözüme kavuşturulması gerekir. Ama Tabipler Odası Başkanı’nın açıklaması yanlışsa incirin adının kirletilmemesi gerekir” dedi.

“KOL KIRILIR, YEL İÇİNDE KALIR”

Aydın Kuru İncir İşletmeleri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Topaç ise doğru araştırmalar ile gerçeklere ulaşılmasını istedi. İleriki günlerde dernek olarak bir toplanntı düzenleyeceklerini ve konu üzerinde tartışacaklarını söyleyen Metin Topaç, “Tabipler Odası’nın yaptığı açıklama gerçekleri yansıtıyorsa bu sorunu kendi içimizde çözmemiz gerekir. Kol kırılır, yen içinde kalır. İncir sektörünü kimse lekelemesin. Bu sorun sadece Aydın’ın değil, tüm Ege’nin sorunudur. Açıklamada yanlışlık varsa da bu incir sektörünü karalamaktır. Laboratuvarlarda incelemelerin yapılması gerekir" diye konuştu. (MEHMET ALİ CİNTOSUN/DENGE AJANS)







 
Son Eklenen Haberler