Takip Et

SON DAKİKA

Karacasulu öğrenciler, NASA ve Oxfordlu Türk bilim adamları ile buluştu

26 Şubat 2016, Cuma 16:50

     


Karacasu Hafız Mustafa Kavurmacı ve Refikaları Hatice Hanım Ortaokulu öğrencileri, uzay üssü NASA ile Oxford Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamlarını e- konferans bağlantısıyla dinledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Karacasu’nun yanı sıra Başaran ve Pamukören ortaokullarından da öğrencilerin katıldığı konferansın konuşmacısı olan bilim insanları, uzay, güneş, ay ve gezegenler hakkındaki bilgi ve birikimlerini öğrencilerle paylaşırken daha sonra merak edilen soruları yanıtladılar.

Dr. Umut Yıldız, hitap ettiği öğrencilere, “Her ne yaparsanız yapın. Ya sevdiğiniz işi yapacaksınız ya da yaptığınız işi seveceksiniz” diye seslendi.

Ankara üniversitesi Astronomi Uzay Bilimleri Bölümü'nden mezun bilim adamlarından, Ordulu Dr. Umut Yıldız, Mars Projesi'nde veri bilimcisi olarak çalıştığı NASA Uzay Üssünde çalışan 5 bin personel arasındaki 4 Türk'ten birisi olarak e-konferansa katılırken, İngiltere-Oxford Üniversitesi'nden Giresunlu Dr. Selçuk Topal da astro-fizikçi olarak uzaya gidecek ilk Türk olabilmek için Kennedy Uzay Merkezi'nde düzenlenen finallerde ülkemizi temsil eden üç Türk’ten birisi olarak öğrencilerle iletişim kurdu.

EVREN ÜZÜMLÜ KEK GİBİ GENİŞLİYOR

Dr. Umut Yıldız, Evren, galaksi ve gezegenler hakkında bilgi verdi. Evren’in yaşının 13.8 milyar yıl olduğuna ve bunun 93 milyar ışık yılına eşit olduğuna dikkat çeken Dr. Yıldız, evrenin üzümlü bir kek gibi giderek, genişleyip yaşlandığını belirterek, gördüklerimizin sadece Evren’in yüzde 5’ini oluşturduğunu, evrenin büyük bir kısmını göremediğimizi söyledi. Bugüne kadar çok gezegen bulunduğunu, şu ana kadar da dünyanın dışında bir yaşam bulunamadığını, insanların sürekli olarak Ufo gördüğü gibi haberlerin yayıldığını anımsatan Yıldız, ''Astroloji ve ufolojiden uzak durun. Dünyalılar dışında bir canlı yok. Uzaylı diye bir şey yok” diye konuştu.

Dr. Yıldız ''Uzaya kim gitmek ister'' diye sorduğu öğrencilerin hep birlikte el kaldırması üzerine, “Daha gençsiniz, lise, üniversite, master doktora yapacak, NASA veya Oxford’a gideceksiniz. Belki astronomi okuyacaksınız. Her ne yaparsanız yapın ya sevdiğiniz işi yapacaksınız ya da yaptığınız işi seveceksiniz” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN CAN ALICI SORULAR

Karacasulu 5. inci sınıf öğrencisi Efe Ulaman'ın, “Kara delikten geçersek başka bir evrene ulaşır mıyız? Evren bizi yutar mı?” sorusuna cevap veren bilim adamı Selçuk Topal, “Teorik olarak mümkün ama bilemiyoruz. Bu bir muamma” diye konuştu. 8. sınıf öğrencisi Yağmur Güngör’ün “Uzay’da oksijen olmadığı gibi ateşin de yanmayacağını biliyoruz. Nasıl oluyor da güneş sürekli yanıyor? Patlamalar nasıl oluyor?” sorusuna cevap veren Dr. Topal, “Güneşi sürekli yanan bir alev topu olarak düşünmeyin. Yanan bir şey yok. Dışarıya sürekli bir enerji püskürtüyor” diye konuştu.

BİLGİYE CANLI ULAŞTILAR

Okul Müdürü Berrin Yılmaz, astronomi ve uzay bilimlerinin sadece çocukların, gençlerin değil, her yaştan insanın merak ettiği konuların başında geldiğini söyledi. Bu anlamda bugüne kadar kaynak olarak sadece interneti kullanabilen öğrencilerin, en doğru ağızlarla bir iletişim kurarak bilgiye canlı ulaşabilmesinin öğrencilerde heyecan yarattığını ifade eden Yılmaz, “Bize bu imkanı sunan bilim adamlarının Türk olmaları da bizi ayrıca gururlandırdı, mutlu etti. Bize bu imkanı sunan Milli Eğitim Bakanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve iki Türk bilim adamına ayrıca teşekkür ediyoruz” diye konuştu. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler