Takip Et

SON DAKİKA

Buharkent MYO, kapılarını öğrencilerden önce halka açtı

24 Ekim 2016, Pazartesi 07:30

     


Bal mumundan mum ve kremler çok beğenildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bu yıl hizmete giren Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Buharkent Meslek Yüksek Okulu (MYO), kapılarını öğrencilerden önce halka açtı. Buharkent Belediyesi işbirliğinde “Doğadan ürüne” projesi başlatan MYO, ilçede yetişen narenciye, incir, lavanta, kekik ve zeytinyağı gibi yöresel tarım ürünlerinin katma değerini artırmak için “Bitkisel kozmetik ürün kursu” açtı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği kurs 5 gün sürerken başlangıçta 20 olan kursiyer sayısı daha sonra arttı ve 25'e ulaştı.

Yörede yetişen ürünlerden şampuan, sabun, parfüm, krem ve mum üreten kursiyerler, daha önce para ödeyerek satın aldıkları ürünleri ekonomik ve pratik bir şekilde yapmayı öğrendi. Parafin yerine bal mumu kullanılarak yapılan doğal mumlar ve kremler, Buharkent Belediyesi’nin ilçenin tanıtımı için hazırladığı hediyelik paketlerinde yer aldı.

BİTKİSEL ÜRÜNLERİN KATMA DEĞERİNİN ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR

ADÜ Buharkent Meslek Yüksek Okulu 120 öğrenci ile bu yıl öğretime başladı. Üç bölümü olan MYO’da Alternetif Enerji Kaynakları Teknolojileri, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı ile Tıbbi Aromatik Bitkiler bölümleri açıldı. Alternatif Enerji Kaynakları, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümleri bu yıl öğrenci alırken Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü'nün gelecek yıl öğrenci kabul edeceği bildirildi. Öğrencisi bulunmayan Tıbbi Aromatik Bölümü'nde, Biyolog İlker Özdemir’in eğitmenliğinde halka açık “Doğa’dan ürüne” sloganıyla “Bitkisel Kozmetik Ürünler” kursu açıldı. 5 günlük kursa katılanlar, kimyasal ve katkı maddesi kullanmadan, yörede yetişen incir, narenciye, kekik, lavanta, bal mumu ve zeytinyağı'ndan krem, şampuan, sabun, parfüm, mum üretilmesini uygulamalı olarak öğrendi. Parafin yerine doğal bal mumu ile yapılan mumlar çok beğenildi.

BAL MUMUNDAN MUM VE KREM ÜRETTİLER

ADÜ’de yüksek lisansını yapan Ege Üniversitesi mezunu Biyolog İlker Özdemir, derslerde pratik uygulamaların yanı sıra bilimsel teorik bilgilere de yer verildiğini söyledi. Evlerde kullanılan parafin mumlar söndüğünde etrafa kötü bir koku ve duman yayarak çevreyi kirlettiğini ifade eden Özdemir, bal mumundan yapılan mumun ise tamamen doğal olduğu için çevreye hiçbir zararının olmadığını, hem organik hem ekonomik hem de pratik olduğunu bildirdi. Özdemir, ot deyip geçtiğimiz ürünlerin ekonomik değerinin çok fazla olduğunu anlattı. ‘İnsanı yaşat ki doğa yaşasın’, ‘Doğayı yaşat ki insan yaşasın’ deyişiyle sözlerini sürdüren Özdemir, amaçlarının ninelerinden gördükleri ve kocakarı ilacı olarak adlandırılan bitkisel ürünleri tekrar hatırlatmak olduğunu ifade etti. Özdemir, “Gıdalarınız ilacınız olsun. Yemediğiniz hiçbir şeyi cildinize kullanmayın” dedi.

SELÜLİT VE KIRIŞIKLIĞA DOĞAL KREM ALTERNATİF OLACAK

Bal mumu, zeytinyağı ve limon kabuğu yağı kullanılarak üretilen kremin el ve yüzde kullanılabileceği gibi güneş koruyucu olarak da kullanılabileceğini belirten Özdemir, doğal bitkisel kremin, derinin altındaki kolejin tabakayı onardığı için selülit ve kırışıklıklara çare olabileceğini kaydetti. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler