Takip Et

SON DAKİKA

Kuşadası’nda “Ortaçağ’da Kadıkalesi Çanak ve Çömlekler” sempozyumu

16 Mart 2019, Cumartesi 16:10

     


“Ortaçağ’da Kadıkalesi Çanak ve Çömlekler” başlıklı sempozyum Kuşadası’nda yapıldı. Kuşadası Belediyesi'nin katkılarıyla 2001'den bu yana Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof. Dr. Zeynep Mercangöz başkanlığındaki bir ekip tarafından sürdürülen Kadıkalesi (Anaia) Antik Kenti kazılarında elde edilen çanak ve çömlekleri konu alan sempozyumda farklı üniversitelerden 13 akademisyen bildiri sundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kuşadası Belediyesi tarafından Fantasia Hotel’de düzenlenen “Ortaçağ’da Kadıkalesi Çanak ve Çömlekler” başlıklı sempozyumun açılışına Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, Aydın Turist Rehberleri Odası (ATRO) Başkanı Ozan Sayın, akademisyenler ve çeşitli üniversitelerden sanat tarihi ve arkeoloji öğrencileri katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Anaia Antik Kenti kazılarının geçmişten geleceğe ışık tuttuğunu belirterek Kazı Başkanı Zeynep Mercangöz ve sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür etti.

Kaymakam Yücel’in ardından konuşan Mercangöz, “Tarih bir tekrar zinciridir. Bunu Anaia Antik Kenti kazılarında bire bir görüyoruz. Bizans döneminde de Türk-İslam döneminde de aynı malzemelere ulaşmamız bu zincirin en büyük göstergesidir. Biz 2001 yılında Kadıkalesi’nde kazıya başladığımızda sadece bir kaleyle ilgileneceğimizi zannetmiştik, fakat çok daha fazlasına ulaştık. Kuşadası Belediyesi kazıya başladığımız günden bugüne kadar her zaman destekçimiz oldu. Bu sempozyumun düzenlenmesinde de büyük faydalarını gördük. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu başta olmak üzere tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederiz.” dedi.

Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu'ysa konuşmasında, Kuşadası Belediyesi olarak 2001'den bu yana Kadıkalesi kazılarına destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini ifade etti. Bölgenin kültürel mirasının ortaya çıkarılması ve kültür turizmi konusundaki eksikliklerinin giderilmesi açısından çok önemli olan Anaia Antik Kenti’nin, Kuşadası’nın sembollerinden biri haline geleceğini belirten Şerifoğlu, geçtiğimiz yıl içerisinde de Kuşadası Belediyesi’nin Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından açılan “Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı”na bir projeyle iştirakçı olarak katıldığını ve kazı çalışmaları için 1.400.000 TL destek aldığını belirtti. Şerifoğlu, sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan tüm kazı çalışanlarına ve Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’e teşekkür etti.

Ortaçağ’da Kadıkalesi Çanak ve Çömlekler” başlıklı sempozyumda Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen akademisyenler Kadıkalesi seramikleri, Bizans seramikleri, Kadıkalesi Zeuksippus tipi seramikleri Kadıkalesi Anaia Bizans seramikleri, Türkiye’deki seramik çalışmaları, sırsız Bizans seramikleri, Kadıkalesi seramiklerinin analitik incelemesi, Anaia Zeuksippus tipi seramikler üzerine arkeometrik araştırmalar ve Kadıkalesi’nin beyaz hamurlu Bizans kapıları konularında bildirilerini sundu. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler