Takip Et

SON DAKİKA

Didimli öğrenciler, NASA’ya bağlandı

14 Mart 2016, Pazartesi 14:14

     


Didim Esra Karakaya Anadolu Lisesi öğrencileri, Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile canlı bağlantı kurarak, iki Türk bilim insanı ile e-konferans gerçekleştirdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Öğrenciler, e-konferans yöntemiyle Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) laboratuvarına bağlanarak, NASA'nın Jet Fırlatma Laboratuvarı’nda görevli Türk astrofizikçiler Dr. Umut Yıldız ve Dr. Selçuk Topal'ın sunumlarını izledi. Öğrenciler, iki bilim adamından yıldız oluşumu, gözlem yöntemleri, uzay hareketliliği ve gezegenler gibi konularda bilgi aldı.

ÖĞRETMENLERİ ÖNCÜLÜK ETTİ

Didim Esra Karakaya Anadolu Lisesi biyoloji öğretmenleri Turgut Ege ile Gaye Fidan ve Bilgisayar Öğretmeni Ufuk Gedik’in öncülüğünde gerçekleştirilen görüşmeye katılan öğrenciler, önce Dr. Selçuk Topal’ın “Galaksi-Evren ve Dünyamız” sunumunu izledi. Daha sonra Dr. Umut Yıldız, “Marsa Yolculuk ve Yaşam” konusunda bilgi verdi. Son bölümde ise soru-cevap yöntemi ile öğrenciler uzayla ilgili merak ettikleri soruları Türk bilim adamlarına yönelttiler. Lisenin 9/C sınıfı öğrencisi Ender Mengeş, geçen yıl İsviçre’de gerçekleştirilen “CERN” deneylerinin tehlikeli olup olmadığını sordu. Dr. Umut Yıldız, endişelenecek bir durumun olmadığını söyledi. 11/B sınıfından Hadiye Çopur ise Mars’da yaşamın 15-20 yıl içinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusunu yöneltti. Dr. Umut Yıldız, bu sorunun yanıtı için zaman söylemenin çok zor olduğunu, en az 3 defa gidip gelmek gerektiğini, bir gidişin de 6 ay sürdüğü düşünüldüğünde, 15-20 yılın çok iyimser bir zaman olduğunu belirtti.

“ÖĞRENCİLERİMİZ İLGİ DUYDU”

E-konferansın gerçekleşmesine öncülük eden Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege, bu tip seminerlerin e-konferans şeklinde olmasının bilim insanlarına ulaşmanın en kısa yolu olduğunu belirtti. Diğer biyoloji öğretmeni Gaye Fidan ise bu tür etkinlikleri biyoloji alanında da yapmak istediklerini söyledi.

“ÇOK KEYİFLİ VE HEYECAN VERİCİYDİ”

Esra Karakaya Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kömürcü ise NASA’da çalışan Türk bilim adamları ile canlı bağlantı kurmanın çok keyifli ve heyecan verici olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bilimin ışığını, genç beyinlere biraz olsun aşılayabilmek en büyük gayemizdir. Emeği geçen bilim adamlarımıza, biyoloji öğretmenlerimiz Turgut Ege ile Gaye Fidan’a ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” (EDİZ VERDİOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler