Takip Et

SON DAKİKA

Türkiye’de ilk ADÜ’de kuruluyor

7 Temmuz 2020, Salı 15:17

     


Dünyada ikinci, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde kuruluyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ADÜ Rektörü Profesör Doktor Osman Selçuk Aldemir, "Teknolojilerin pazarı değil üreticisi olma düşüncesiyle çıktığımız yolda bugün insansız robot ve insansız deniz araçlarını üretmek için fizibilite çalışmalarına başladık. ADÜ olarak üretmeye devam edeceğiz" dedi.

Gelişen teknolojide önemli bir rol alan robotlar ve yapay zeka üzerinde çalışmaların yapılmasıyla ilgili Aydın Adnan Menderes Üniversitesi tarafından önemli bir adım atıldı. ADÜ Rektörü Profesör Doktor Osman Selçuk Aldemir, ADÜ'de Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü kurulacağını açıkladı. Dünyada ikinci Türkiye'de ise ilk olma özelliği taşıyan Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü'yle ilgili açıklama yapan Aldemir, "Üniversitemizin milli ve teknoloji dönüşümünde bir vizyon oluşturmuştuk. Bu vizyonumuz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi 'Teknolojilerin pazarı değil üreticisi olmak istiyoruz' şeklindeydi. Bu düşünceden hareketle yaklaşık bir buçuk yıl önce Mühendislik Fakültesi'ndeki arkadaşlarımızla birlikte toplantı yaptık. Toplantı neticesinde Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü'nü kurmaya karar verdik" dedi.

İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

Aldemir, "Robotlar tarım sektörü başta olmak üzere eğlence, güvenlik gibi birçok sektörde işlevsel çeşitli kabiliyetlere sahiptirler. Yapay Zeka yazılımlarıyla ilaçlama, ölçülemleme, dijital kayıt tutma, fotoğraf ve video arşivleri oluşturma noktasında bir takım yeteneklere kavuştuklarını fark ettik. Özellikle otonom sürüş kabiliyetlerindeki beklentilerimizin ötesinde bir takım kazanımlar elde ettik. İnsansız deniz araçlarını da üretmek için fizibilite çalışmalarına başladık" diye konuştu.

11. Kalkınma Planı'nda yer alan üniversite ve sanayi işbirliği çerçevesinde kurulacak enstitünün önemli olduğuna dikkat çeken Aldemir, "Ekibimiz insansız robot üretme çalışmalarına başladı. Büyük ve güçlü bir Türkiye için üniversiteniz tüm birimleriyle ve personeliyle gece gündüz çalışarak üretmeye devam edecektir" dedi. (DUYGU DİLEK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler