Takip Et

SON DAKİKA

Engelliler yaptıkları işlerle müdürleri şaşırttı

4 Aralık 2019, Çarşamba 14:19

     


Efeler Atatürk Özel Eğitim Meslek Okulu’nda eğitim gören öğrenciler, kendilerini ziyaret eden kurum müdürlerini yaptıkları işlerle şaşırttı. Ziyaretçiler arasında bulunan KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, engellilere ve ailelerine pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, devlet desteklerinden yararlanmalarını istedi.

Efeler Orta Mahalle’de 123 hafif zihinsel engelli öğrenciye eğitim veren Atatürk Özel Eğitim Meslek Okulu’na Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş ile birlikte, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Aydın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Murat Bildik, KOSGEB Müdürü Sadullah Dülger, Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü Cenap Fillikçioğlu ve Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen ziyaret etti.

“HAZIRLAYIP MEMUR YAPMA ŞANSIMIZ VAR”

Kurum müdürleri ziyarete öncelikle üzerlerine tulum ve ayaklarına çizme giyerek başladı. Daha sonra okul öğrencilerinin tarım uygulama sahasına gelen müdürler, öğrencilerin yetiştirdiği ıspanak, roka, soğan, karnabahar gibi ürünleri inceleyip, küreklerle boş alanlarda toprağı havalandırmak amacıyla belleme yaptı. Kıvırcık marul serasında yetiştirilen ürünlerin toplamasını yapan müdürler, öğrencilerin yetenekleri karşısında hayran kaldı. Burada bir bilgilendirme yapan Okul Müdürü Ali Şahin, “Burada öğrencilerimizle beraber tarım uygulamaları yapıyoruz. Okulumuzda 123 hafif düzeyde öğrenci ve 6 atölyemiz var. bu atölyelerimizde, mezun olduktan sonra kullanabilecekleri becerileri kazanıyorlar. Anne ve babaları olmadan tek başına yapabilecekleri becerileri kazandırıyoruz. Öğrencilerimiz okullarını çok seviyor ve eve gitmek istemiyor. Bizim için en önemli unsur budur. Buradan mezun öğrencilerimizi hayata hazırlama dışında, öğrencilerimizi e-KPSS sınavına hazırlayıp memur yapma şansımız var. Ekonomik alanda rahat olabilmeleri için meslek kazandırıyoruz ve hayata kazandırıyoruz. Kendi okulumuzda çalışan iki arkadaşımız da bu okuldan mezun, bu bizi daha da mutlu ediyor” dedi.

“MEZUN OLDUKTAN SONRA HAYATA ATILIYORLAR”

3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle il genelindeki özel eğitim veren okullara ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade eden Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, “Burası biraz farklı bir özel eğitim okulumuz, öğrencilerimiz hafif düzeyde engelli. Aynı zamanda burada tarım, el sanatları, marangozluk eğitimler gibi çalışmalar, beceriler kazandırılıyor öğrencilerimize. Burası bir üretim yeri, çocuklarımız burada üretiyor. Burada meslekler öğreniyorlar ve mezun olduktan sonra hayata atılıyorlar. İŞKUR ile yapılan protokol gereği mezun olduklarında elde ettikleri meslek üzerine bir iş yerinde çalışmaya başlıyorlar. Bu çocuklar bizim çocuklarımız, hayata hazırlamak lazım. Çocuklarımızın sıkıntısı buradan mezun olduktan sonra, sağlamak zorunda olduğumuz istihdam oluyor. Buradan yerel yönetimlere de sesleniyorum, bize bu konuda, ailelerimize ve çocuklarımıza yardım etmeleri gerekiyor. Down sendromlu çocuklarımızın bir kafesi vardı. Bunun gibi yerel yönetimlerle ortak olarak bir çalışma yapılabilir. Bu gençlerimiz hayata kavuşturulabilir. Özel eğitim konusunda İlimiz yeterli değil, biz bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Okul müdürümüze teşekkür ediyorum, burada güzel bir ortam oluşturmuş ve hayata hazırlamış” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ BİREYLERLE ÇALIŞMAYI BİLMEK GEREKİYOR”

Engelli bireylerin hayata kazandırılmasında tarımın çok önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Seyfi Bozçelik, “Bunun okul ortamında olması çocuklara ayrı bir keyif katıyor. En önemlisi çocukların zihin olarak boşalmaları ve zihin olarak hayata hazırlanmalarıdır. Bu çalışma Aydın için önemli, çünkü Aydın bir tarım kenti. Sera eğitimlerinin olmasından dolayı, çocuklarımız çilek tarlalarında ve seralarda çalışma imkanı olabilir. Engelli bireylerle çalışmayı bilmek gerekiyor. Bu yüzden engelli bireylerle nasıl çalışılmalı bunlarla ilgili seminerler verilmelidir. Bu çalışmaları diğer okullarımıza da örnek olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.

“ENGELLİLERDEN ÇOK FAZLA TALEP YOK”

KOSKEB olarak ziyarette bulunma nedenlerini anlatan KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, “KOSGEB engellilere ve ailelerine pozitif ayrımcılık yaptığını söylemek istiyorum” diyerek sözlerine başladı. Dülger, “Bu okuldaki gençler, okul akabinde iş kurmak isterlerse KOSKEB ile girişimci olabilirler ve aileleri de aynı şekilde iş sahibi olabilirler. Özellikle bu çocuklar bu tarım ürünlerine aşina olduklarında ve bunu endüstriyel ürüne dönüştürmek istediklerinde, biz buna Aydın’da gayret ediyoruz ve destekliyoruz. Buna yönelik bir iş kurduklarında, normal bireyler verdiğimiz destekten daha fazlasını veriyoruz. Henüz bize engellilerden çok fazla talep yok. Bizim burada olma amacımız farkındalık yaratmak. Biz sizler vasıtasıyla engelli bireylerin iş kurabileceklerini, evde oturmaya gerek olmadığını söylemek istiyoruz” diye konuştu.

Daha sonra mobilya atölyesini ve saç ve bakım merkezi ve yiyecek ve içecek atölyelerini inceleyen müdürler, engellilerin topluma kazandırılması için yapılması konularını da istişare etti. Saç ve Bakım Merkizi’nde Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Okumuş, saçlarına fön çektirtti. Son olarak öğrenciler, hazırladıkları yemek çeşitlerinden misafirlerine ikram etti. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler