Takip Et

SON DAKİKA

“İdam veya hadım çözüm değildir”

12 Temmuz 2018, Perşembe 16:00

     


İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi, çocuklara yönelik cinsel suçlar ile cezalandırma yöntemi konusunda baro adına basın açıklaması yaptı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İzmir Barosu Başkan Vekili Mustafa Çetin ve çok sayıda avukatın da yer aldığı açıklamada konuşan Avukat İlke Erol, idam ve hadım cezasının çocuğa yönelik suçları önlemek adına çözüm olmadığını söyledi. İlke Erol,“Son dönemlerde artan ve görünür hale gelen çocuk cinayetleri ve çocuk istismarı (fiziksel, duygusal, cinsel) ve en ağır biçimi çocuk cinsel istismarı; „münferit, sapık, hasta insanların, idam ve hadim tartışmaları ile ‘‘adeta çözümsüzlük üreterek tartışılmamalıdır. Evrensel değerlere uygun, bilimsel, çocuk hak ve özgürlüklerini esas alan devletin yükümlülüklerinin belirlendiği hukuk güvenliğinin sağlandığı, toplumsal değer yargılarını, koruyucu yöntemler belirlenmelidir. Çocuklar üzerinden yaşadığımız korkularımız toplumsal ayrışmadan uzak siyasetler üstü benimsenmeli ve çözüm üretilmelidir“ dedi.

İlke Erol konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Can yakıcı çocuk istismarları tartışılırken dahi özellikle sosyal medyada herkes konunun esasından uzak anlık öfke ve ‘‘tarafgir“ bir dille konuşmaktadır. Oysa zaman korkularımız üzerinden ayrışılacak zaman değildir. Unutulmamalıdır ki öncelikli sorumluluk devletindir, tüm kişi ve kurumlar farklı alanlarda çalışan meslek kuruluşları bir araya gelerek sorunun çözümü noktasında yol gösterici ve çözüm üretici olmalıdır.

“ÖNCELİK ÇOCUĞA ŞİDDETİ ÖNLEME PLANI OLMALIDIR”

Öncelikle çocuğa dönük şiddeti önleme planları olmalıdır. Bağımsız özgür düşüncenin gelişme ortamına sahip üniversitelerde bilimsel akademik çalışmalar yapılmalıdır. Ciddi bir saha çalışması yapılmalı ve veri toplama, değerlendirme çalışması gerçekleştirilmelidir. Riskler, nedenler belirlenmelidir. Eril cinsiyetçi söylem ortadan kaldırılmalı, çocukların evrensel değerlere uygun kız erkek birlikte eğitim almaları sağlanmalıdır, bilimsel referanslarla günlük yaşamın şekillenmesi hukuk düzenlemelere gidilmeli, çocukların cinsel obje olarak değerlendirmelerinin önüne geçilmelidir. Hukuk güvenliği ve bilirliği sağlanmalı, vatandaşın ayni olaya ayni hukuksal korunmanın ayrımsız herkes için sağlanacağı inancı sağlanmalıdır.

“İDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEĞİLDİR”

Çözüm zihniyetin değişmesidir. Zihniyet değişmediği sürece ve toplum bu konularda eğitilmedikleri sürece idam işlenen suçları azaltmayacağı gibi, hak, hukuk, adalet kavramlarını da gölgede bırakacaktır. İdam ve hadim cezasının uygulandığı ülkelerdeki sonuçlara bakıldığında, tüm örneklerde görüleceği üzere bir şiddet türünün ortadan kaldırılması için asla çözüm yöntemi olmadığı net olarak görülecektir. Çocuğa yönelen her türlü istismar için çözüm: çocuğa özgü adalet, koruma ve rehabilitasyondur. Bu bağlamda şiddete şiddet ile karşılık vermek yerine çocukların korunması odağında bütüncül çözüm üretilmelidir“. (BUKET KÖSE)







 
Son Eklenen Haberler