Takip Et

SON DAKİKA

Çine’deki tarihi ambarlar hala sapasağlam ayakta

29 Ocak 2024, Pazartesi 14:57
Son güncelleme: 29 Ocak 2024, Pazartesi 15:01

     


Aydın’ın Çine İlçesi kırsal Topçam Mahallesi’nde asırlar öncesinde kayaların altına yapılan taş tahıl ambarları, günümüzde kullanılmasa da hala sapasağlam ayakta duruyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Bundan 20-30 yıl öncesine kadar kullanılan, ancak tahıl ekiminin azalması nedeniyle ihtiyaç duyulmayan devasa kayaların altındaki taş ambarlar, Topçam Mahallesi’ne gelenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Mahallelerinde eski yıllarda arpa, buğday ve çavdar ekiminin çok fazla olduğunu belirten Topçam Muhtarı Eyüp Yıldız, “Herkesin genelde tek göz evi olduğu için atalarımız böyle bir çözüm üretmiş. Kayaların altına taş ambarlar yapıp, tahıllarını buralarda saklamışlar” dedi.

TARİHİ BİLİNMİYOR

Kendi çocukluklarında bu taş ambarların hala kullanıldığını ancak son dönemde tahıl ekiminin azalması nedeniyle ihtiyaç duyulmadığı ifade eden Muhtar Yıldız, “Bu ambarların ne zaman yapıldığını bilen yok. Köyümüzün tarihi kadar eski olduğunu düşünüyoruz. Köydeki tüm kayaların altında bu ambarları görmek mümkün. Büyüklerimiz tarlalarından kaldırdıkları mahsulleri eşeklerle taşıyarak, bu ambarlarda pencere büyüklüğündeki boşluklardan içine döker, sonra da o boşluğu kapatıp, fare ve yılan girmemesi için dışını çamurla sıvarlardı. İhtiyaç halinde de buralarda stokladıkları arpa, buğday ve çavdarlarını çıkarıp kullanırlardı” diye konuştu. (DUYGU DİLEK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler