Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Aydın’ın ekonomide avantajları çok”

30 Aralık 2023, Cumartesi 11:43
Son güncelleme: 30 Aralık 2023, Cumartesi 11:47

     


Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu ve tvDEN’de yayınlanan “Baş Başa” programının konuğu, Aydın Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken oldu. Ülken, 2023 yılını ekonomi penceresinden değerlendirirken 2024 yılı hakkındaki öngörülerini de izleyenlerle paylaştı. Mart ayına kadar ekonomide gidişatın aynı seyredeceğini ardından bazı aks değişimlerinin yaşanabileceğini öngördüğünü söyledi.

“2023 ÇOK İYİ BİR YIL DEĞİLDİ”

2023 yılının genel bir değerlendirmesini yapan Hakan Ülken, “Çok iyi bir yıl değildi. Çünkü iş dünyası istikrar istiyor. İstikrarı herkes farklı algılayabiliyor. Bizim istikrar anlayışımıza göre, seçim olmadığı yıllar iyi yıllardır” dedi.

Aydın Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken açıklamasında şunlara değindi:

“2023’de bir seçim vardı, şimdi de 2024 Mart ayında yerel seçim var. Seçim olmadığı zaman radikal adımları daha kolay atabilir ve kararları daha kolay alabilirsiniz. 2023 yılında ne yaşadıysak 2024 Mart’a kadar daha aynı şeyi yaşamaya devam edeceğiz. Ekonomi şuanda iyi değil. Böyle bir ortamda radikal adımlar gerekir. Radikal adımları atabilecek zemin olması gerekir. 2023’te böyle bir zemin yok idi. Amiyane tabirle maçı idare eder şekilde yürüttük. Hal böyle olunca bir aks değişimi oldu ekonomide. Özellikle pandemi döneminde düşük faiz, ancak o faiz oranlarının reele yansımadığı, gösterge faizinin iki, iki buçuk katı seviyelerinde faiz oranlarının tüketiciye ve iş dünyasına sunulduğu bir dönemi yaşadık. Hazine ve Maliye Bakanı ile kadroların değişmesiyle birlikte Türkiye bir aks değişimi yaşadı. Bu sefer de ciddi bir enflasyon ile karşı karşıya oluşumuz, hem de enflasyonla mücadele ederken reel sektörün devam edebildiği, istihdamın zorlanmadığı bir dengeyi oturtmak öyle kolay değil. Yani, hem kemoterapi alalım hem de hayatımızın normal akışını sürdürelim istiyoruz. Biraz fazla verdiğiniz zaman tedaviyi bu sefer vücut komple çöküyor. Az verdiğinizde de tedavi olamıyorsunuz. İleriye dönük de farklı sorunlarla da karşı karşıya kalıyorsunuz. 2024’te de böyle olacak. Buradaki en önemli sorun şu; ülkede her bireyin, hane halkının geçimini sağlayabilecek seviyede gelir düzeyinde ve alım gücüne sahip olması, bir yandan da üretim, istihdamın, yatırımın, ihracatın ve iç piyasanın ölmeyecek seviyede bir canlılıkla devam etmesi lazım.”

İŞ DÜNYASI YENİ YILDAN NE BEKLİYOR?

2024’te nasıl bir Aydın sorusuna cevap veren Aydın Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken şunları kaydetti:

“2024 yılı için düşüncem karamsar fakat içinde hamleler var. Karamsarım ama ona sebebiyet verecek hamlelerin yanlış olduğunu düşündüğüm için değil. Bu hamleler olmak zorunda ve bunların da bir acı reçetesi var. Yalan söylememek lazım. Biz acı çekeceğiz ama acı çekmemiz elzem iyileşmemiz için. Aydın için de durum doğal olarak böyle. Türkiye genelinde acı çekilirken, Aydın’da acı çekilmemesi ihtimali yok. Hep beraber o acıyı çekeceğiz. Bizim daha az acı çekeceğimiz alanlar olacaktır. Tarımsal ürünler ve gıda sanayisinde biz çok ayrılabiliriz Türkiye genelinden. İhracatta da durum böyle. Bizim çok ciddi bir makine sanayimiz var. Bizim mükemmel seviyede firmalarımız ve sanayi tesislerimiz var. Kısacası, biz Aydın olarak gerçekten çok çalışıyoruz ve bizim yüz akımız. Ben hiçbir firmamızla ilgili sorun duymam. TOBB vasıtası ile Türkiye genelinde bu konunun can damarları ile kılcal damarlarına kadar hakimim. Bana kimse Aydın’daki bir firmadan mal alıp da mağdur olduğunu söylemiyor. Ancak başka yerleri ben öyle iyi biliyorum ki neler yaşanıyor neler?”

“ÇİN KESTANESİ İÇİN TARIM BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞÜLDÜ”

Son zamanlarda ortaya çıkan Çin kestanesi ile ilgili de Tarım Bakanlığı ile bir görüşme yaptıklarını belirten Ülken, “Çin kestanesinin ülkemize girişinin yasaklanması ile ilgili girişimimiz başladı. Çünkü gerçekten büyük bir sorun. Aydın kestanesinin coğrafi işaret tescili de var. Aydın kestanesi bizim markamız. Ne gerekiyorsa da bu konuda yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

2024 yılında huzur ve sağlık dilediğini kaydeden Ülken, “Bunlar olmadan ne para kazanabilirsiniz, ne de kazandığınız para varsa onu yiyebilirsiniz. Önce sağlık ve huzur olmalı. Bereketle, helal ve sevgi dolu, bir yıl diliyorum. Sevmeyi biraz hatırlamamız lazım. Çünkü biz sevmeyi atladık son yıllarda” dedi. (SELİME AYDEMİR) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler