Takip Et

/>

SON DAKİKA

Aydınlılar bu soruna çare arıyor

17 Şubat 2024, Cumartesi 12:08
Son güncelleme: 17 Şubat 2024, Cumartesi 21:28

     


Aydın’da vatandaşlara konut satış ve kira fiyatlarını sorduk, Aydınlılar yüksek fiyatlardan şikayetçi olurken, belediyeden sosyal konut projesi beklediklerini ifade etti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Artan faiş fiyatlar karşısında ev almak veya kiralık ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Aydın halkı uçuk fiyatların karşısında çaresiz kaldığını ifade ederek belediye ve hükümetin bu konu hakkında çözüm üretmesi gerektiğini savundu.

“SOSYAL KONUT İNŞAA EDİLMELİ”

Dar gelirli aileler için belediyenin sosyal konut projesi geliştirmesi gerektiğini ifade eden, Asım Karakan, “ Aydın’da konut ve kira fiyatları fahiş durumda. Emekli maaşıyla geçiniyorum, bir ev almamız mümkün değil. Belediyeler bu konuyla ilgili dar gelir, emekliler ve kendi çalışanları için sosyal konut inşaa edebilir” dedi.

“BELEDİYELERİN SOSYAL KONUT YAPARAK HALKA YARDIMCI OLABİLİR”

Belediyelerin sosyal konut yaparak halka yardımcı olabileceğini ifade eden, Şenol Arslan “Kiralar tabii ki normal değil, ev almak da mümkün değil. Bu konuyla ilgili belediyeler sosyal konut yapıp halka yardımcı olabilir” dedi.

“KOOPERATİFLEŞME TEKRAR OLMALI”

Çalışan herkesin ev alabileceğini ifade eden Muammer isimli vatandaş “Şu an Aydın’da benim bildiğim kiralar 10 bin ile 15 bin arasında değişiyor. Ben zamanında çok çalışarak evlerimi aldım. Gece on ikilere kadar çalıştığım yerde mesaiye kaldım, dişimi sıktım. 57 yaşına kadar çalıştım bu sayede ev sahibi oldum. Çalışana Allah veriyor, çalışmayana hiçbir şey yok. Aydın’daki konut sıkıntısına belediyelerin el atması lazım, eskiden kooperatif diye bir şey vardı kooperatifleşme tekrar olmalı” ifadelerini kullandı.

“YEREL YÖNETİMLERİN BU KONUYU TAKİP ETMESİ LAZIM”

Sadece seçim zamanı sahada sözler verildiğini ancak verilen sözlerin hiç birinin tutulmadığını ifade eden Ayhan Çetin, “Konut fiyatları çok aşırı derecede yüksek, öğrenciler gelmediği için fiyatlar şu an biraz düşmüş durumda. Bu konuyla ilgili yerel yönetimlerin işi takip etmesi lazım ama maalesef takip eden yok. Her şeyi sadece seçim zamanında oluyor seçim geçtikten sonra hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

“DEVLET ENFLASYONU DÜŞÜRMELİ”

Konut fiyatlarına belediyelerden ziyade hükümetin çözüm bulabileceğini ifade eden İlhan Yılmaz, “Konut fiyatları şu an çok fazla durumda 10 bin TL’den aşağı kiralık ev yok. Bu konuyla ilgili yerel yönetimlerden ziyade devletin önlem alması gerekiyor. Devlette enflasyonu oturtması sonucu bu konuya önlem alabilir” şeklinde konuştu.

“BİR ARABANIN TEKERİNİ BİLE ALAMAYACAK DURUMDAYIZ”

Ekonomik olarak kötü zamanlardan geçildiğini bu yüzden de maaşlara düzenleme yapılması gerektiğini savunan Serkan Civan , “Konut fiyatları uçmuş durumda, şu an bir ev almam mümkün değil. Bırakın ev almayı şu an bir arabanın tekerini bile alamayacak durumdayız. Bu konuyla ilgili belediyelerin yapabileceği pek bir şey yok. Bu konuyla ilgili hükümet harekete geçmeli, maaşlar da bir düzenlemeye gitmeli her şeyin fiyatı uçmuş durumda kimse memnun değil” dedi.

“TOKİ YATIRIMI YAPILIRSA KİRALAR VE DAİRE FİYATLARI UCUZLAYABİLİR”

Aydın’da TOKİ konutlarının sayısının artırılması ile fiyatların düşebileceğini ifade eden Erkan Kaya , “Aydın’da konut fiyatları çok yüksek, kendi evim var ama şu an tekrar ev almaya kalksam mümkünatı yok alamam. Kiralar da çok yüksek. bu konuyla ilgili belediyelerin pek bir şey yapabileceğini düşünmüyorum, hükümet olarak Aydın’a biraz daha TOKİ yatırımı yapılırsa belki bu şekilde kiralar ve daire fiyatları ucuzlayabilir” şeklinde konuştu.

“TOKİ KONUTLARININ SAYISINI ÇOĞALTABİLİR”

Semra Muslu, “Aydın’da kiralar ve daire fiyatları çok pahalı her yerde olduğu gibi. Aydın’da da çok pahalı yerel yönetimlerden ziyade hükümet uygun fiyata arsa bulup Aydın’daki TOKİ konutlarının sayısını çoğaltabilir. memurlar ve imkanı olanlar taksitle bu konutları alabilir” dedi.

“YETER Kİ ARAPLARA SATILMASIN”

Aydın’daki kira fiyatlarının ucuz olduğunui konut fiyatlarının düşmesi için de araplara satılmaması gerektiğini ifade eden Çağatay Çetin, “Aydın’daki fiyatlar Bursa’ya göre gayet iyi durumda bence. Ben Bursa’dan geliyorum buradaki 3-4 bin TL’ye bulacağım bir daireyi, Bursa’da 15 bin TL’den aşağı bulamıyorsun. Şu an bir ev almak istesem imkansız alamam, fiyatları düşürmek için bence tek çare Araplara konut satılmaması” şeklinde konuştu.

“KİRALARDAKİ ARTIŞ KONTROL ALTINA ALINMALI”

Kiralardaki artışın kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Filiz isimli bir vatandaş, “Şu anki asgari ücrete göre fiyatlar çok afaki uçuk, derhal devletin buna bir el atması lazım. Nasıl bazı ürünlere sürekli zam gelmesi kontrol altına alındıysa, kiralardaki bu artışında bir kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“KİRALAR DAYANILMAZ BOYUTTA”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, “Konut fiyatları çok yüksek, kiralar dayanılmaz boyutta. Bir dairenin fiyatı 10 bin ile 12 bin TL olmuş, zaten emekli maaşları da düşük baya sıkıntılı bir durum” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler