Takip Et

SON DAKİKA

“Aydın gastronomi turizmine en uygun konumda”

9 Aralık 2023, Cumartesi 11:06
Son güncelleme: 9 Aralık 2023, Cumartesi 11:07

     


Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu ve tvDEN ekranlarında yayınlanan “Baş Başa” programının konuğu, Aydınlıların yakından tanıdığı Hayri Usta (Hayrettin Dincil)” oldu. Hayri Usta, mesleğe nasıl başladığını, ilk iş yerini nasıl açtığını ve gelişim sürecini anlattığı programda, gastronomi şehri olma noktasında Aydın’ın elindeki fırsatları anlattı.

HAYRİ USTA LOKANTASI NASIL KURULDU?

Meslek hayatına 1989 yılında “bulaşıkçı” olarak başladığını söyleyen Hayri Usta, “3 yıl bulaşık yıkadım. Daha sonra 3 yıl da garsonluk deneyimim oldu. 1998 yılında eşimle tanıştım. Eşimin babası, Aydın’ın en ünlü ustalarından, rahmetli Ziya Usta. Rahmetli kayınpederimin yanına işçi olarak başladım. 1 yıl sonra da ‘ben mutfakta çalışmak istiyorum’ dedim. Sonra biz meslekte yürümeye başladık. 2011 yılının Şubat ayında Hayri Usta Lokantası’nı kurduk” dedi.

“KADINLAR VE BÜROKRATLAR DA GELMEYE BAŞLADI”

Hayri Usta şöyle devam etti: “5 personelle sanayide başladık bu işi yapmaya. Sonra kendimdeki cevheri gördüm ben. ‘Ben yapabilirim’ dedim. O tarihlerde Aydın’daki lokantalarda çok farklı yemekler olmazdı. Yuvarlama, keşkek gibi şeyler düğünlerde olur. Enginar evlerde olur. Ot yemekleri için de insanlar ‘zaten biz bunları evde yiyoruz’ derdi. O zaman çok fazla yemek kültürü lokantalarda hakim değildi. Biz yavaş yavaş bu farklılıkları kazandırmaya başladık. Sonra bir baktık ki sanayiye yemek yemeye kadınlar, bürokratlar gelmeye başladı. Biz de yemek çeşitlerimizi geliştirerek, büyümeye başladık. Ta ki pandemiye kadar. Pandemide bizim düzenimiz yine değişti. Bir gün oğlum bana ne zaman büyüyeceğimizi sordu ve bana fikirler verdi. Ben de bu fikirlere kulak verip uygulamaya koyuldum. Bugün günlük 20-25 çeşit yemek yapıyoruz.”

“GASTRONOMİ ŞEHRİYİZ DİYORUZ AMA…”

“Aydın öyle bir coğrafi konumda bulunuyor ki güneye bağlayan yerde. Aydın çok önemli bir kavşak. Gastronomi şehri olan illere bakıyoruz. Söyleme geldiği zaman herkes bir şeyler söylüyor ama eyleme gelince olmuyor. Mesela Afyon’da şuanda gastronomi çarşısı kuruluyor. Lokum, sucuk, pastırma ve yemekleri üzerine. Oysa Aydın, gastronomi turizmine açık bir yer aslında. Neden? Bizim Aydın’da 3 tane yemeğimiz var ki bunlar Türkiye’nin başka hiçbir yerinde yok. Biri yuvarlama, (hurma ya da sıtma), paşa böreği ve kırlı kızartması. Günümüzde bunlar yok ve sonra biz çıkıp ‘gastronomi şehriyiz’ diyoruz. Mesela paşa böreğini çok ön plana çıkarmamız gerekiyor. Son zamanlarda bazı esnaf lokantaları da bunu yapmaya başladı. Bunu kültürel olarak yerleştirmemiz için okul kantinlerinde bile satılması gerekiyor.” (SELİME AYDEMİR)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler