Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Kendimiz ve çocuklarımızın sağlığını arı ürünleriyle koruyabiliriz”

4 Ocak 2024, Perşembe 16:31

     


Aydın’ın Efeler İlçesi’nde arı ürünleri ticareti yapan Zeki Altın, “Bir yaşından küçük çocuklara bal yedirmiyoruz ama polen propolis önerebiliyoruz. Hele kış aylarında ve salgınların oldukça arttığı bir dönemde çocuklarımızın sağlığını arı ürünleriyle koruyabiliriz” dedi.

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği eski Başkanı, arı üreticisi ve 1985 yılından bu yana bal ticareti yaptığını belirten Zeki Altın, sağlıklı bir vücut için günde bir yemek kaşığı balın yeterli olacağını belirtirken, diğer tün arı ürünlerinin ayrı bir şifa kaynağı olduğunu ifade etti.

“UZUN SÜRE GRİBAL ENFEKSİYONLARDAN İNSAN KENDİNİ MUHAFAZA ETMİŞ OLUR”

Arı ürünleri çeşitleri ve faydaları hakkında bilgiler veren Zeki Altın, “Arı ürünlerinin tamamı şifadır. Arı ürünleri içerisinde zehrinden tutun bala varıncaya kadar tamamı için bu geçerlidir. Bunları sıralamak gerekirse arı zehri, propolis, arısütü, polen ve bal bu ürünlerin içerisinde öne çıkanlardır. Arı larvaları da şifa için kullanılır ama çok yaygın değil, en fazla bilinen ve tüketilen ise baldır. Bal insan vücudunun direncini artıran kıymetli bir üründür. Fakat hakikisi olma kaydıyla. Balın hakikisi diye ayırmak olmaz, çünkü balın sahtesi olmaz. Sahte olanları da bal değildir. Balın bir şifa kaynağı olduğu Kuran’ı Kerim’de de belirtilmiştir, diğer kutsal kitaplarda da aynı şekilde tabir edilmiştir. İnsanın günlük bal ihtiyacı bir yemek kaşığıdır. Bağışıklık sistemini korur, uzun süre gribal enfeksiyonlardan insan kendini muhafaza etmiş olur” diye konuştu.

“PROPOLİS HAM HALİYLE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BİR ÜRÜN”

Arı ürünleri içerinde yer alan propolis kullanımının da oldukça yaygınlaştığını dile getiren Zeki Altın, “Propolis son 15-20 yıldır ön plana çıkan bir ürün oldu. Antibiyotik değil ama antibiyotik etkisi gösteren, son derece bağışıklık sistemini artıran bir ürün. Fakat propolis ham haliyle tüketilmemesi gereken bir ürün, zaten tüketildi zaman vücutta erimez. Erimediği zaman bir katkısı da olmaz. Ayrıca çok yakıcı bir ürün olduğundan vücudumuzun herhangi bir yerinde yapıştığında yakabilir. Bu nedenle etilalkol içerisinde eritilerek kullanılır, etilalkol buharlaştırıldıktan sonra kullanılır. Son dönemlerde bunu sıvı hale getirdiler. Etil alkollü ve sıvı bazlı olarak üretiliyor. Su bazlı olan suyun içerisine damlatılarak kullanmak mümkün. Etilalkol su ile bağdaşmıyor, o nedenle ekmek, simit gibi yiyeceklerin üzerine damlatarak ve kısa süre orada bekletilerek kullanılabilir” açıklamasını yaptı.

“ÇOCUKLAR İÇİN BÜTÜN ARI ÜRÜNLERİ FAYDALIDIR AMA POLEN DAHA FAZLA ETKİ SAĞLAR”

Tarım Bakanlığı’nın desteklemesi ile tuzaklı arı kovanı kullanımının yaygınlaştığını ve bu sayede polen üretiminin arttırıldığını belirten Altın, “Ülkemizde polen üretimi olmadığı için Çin’den ithal ediliyordu. Bakanlığımızın kovan desteklemeleri ile polen üretimimiz oldukça yaygınlaştı. Özellikle Anadolu Bölgesi’nde üretilen polenlerin kalitesi oldukça yüksek. Polen, arının baldan önceki değerli ürünlerinden bir tanesi. Protein, vitamin ve mineral bakımından son derece zengin. Günlük ihtiyacımız ise bir tatlı kaşığıdır. Daha fazla tüketildiğinde zararı yok ama katkısı da olmaz. Yoğurt içerisine katılarak yenebilir. Akşamdan su içerisine bırakılır ve sabah suyu da içilebilir. Suda bekletilen polenin faydası daha yüksektir. Kuru halde yendiğinde vücudumuz yüzde 80 faydalanırken, suyun içerisinde eritilen polenin yüzde 98’inden istifade edilmiş olur ve bağışıklık sistemini korur. Çocukların beslenmesi için oldukça önemlidir. Arılar poleni çocukları için, sütünü de ana arı için üretir. Bu nedenle çocukların beslenmesi için oldukça önemli bir üründür. Çocuklar için bütün arı ürünleri faydalıdır ama polen daha fazla etki sağlar. Bir yaşından küçük çocuklara bal yedirmiyoruz ama polen propolis önerebiliyoruz. Hele kış aylarında ve salgınların oldukça arttığı bir dönemde çocuklarımızın sağlığını arı ürünleri koruyabiliriz” ifadelerine yer verdi. (ERDAL AYDIN)

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler