Takip Et

/>

SON DAKİKA

Aydın’dan depremzede çocuklara protez desteği

1 Şubat 2024, Perşembe 17:42
Son güncelleme: 2 Şubat 2024, Cuma 15:37

     


Aydınlı iş insanlarının öncülüğünde ve Çukurova Üniversitesi Çocuk İyilik Merkezi’nin (ÇOİM) Yarım Kalmayacak projesi kapsamında atık malzemelerden yapılan sanat eserleri, 6 Şubat’ta meydana gelen asrın felaketi olarak kayıtlara geçen depremde uzuvlarını kaybeden çocuklar için sergilendi.

Aydınlı iş insanı Nimet Özlem Erkul’un öncülüğünde, Aydın Sanayi Odası (AYSO) Meclis Başkanı ve Haus Genel Müdürü Hakkı Gözlüklü ve HAUS ailesinin ev sahipliğinde gerçekleşen programa, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergun Evran ile AYTO Meclis Üyesi Fatih Erkul, Aydın İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Gülfidan Kendirlioğlu, TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar, sanatçısı Sema Özdemir Akbel, Ampute Futbol Milli Takımı'nın Teknik Direktörü İsmail Temiz ile duyarlı bazı iş insanları ile Haus Makine çalışanları katıldı.

“BU ESERLER SATILDIĞINDA 6 ÇOCUĞA 9 PROTEZ TAKILACAK”

Haus Makine çalışanları ile birlikte atık malzemelerden elde ettikleri eserler hakkında bilgiler veren Sanatçısı Sema Özdemir Akbel, “6 Şubat’ta ‘6 çocuk 6 protez’ diye yola çıktığımız bir proje bu. Çok mutluyum, çok heyecanlıyım. Çocuklara bir faydamız olacak. Çok keyifle çalıştım, geç saatlere kadar çalıştım. Bu eserler dört buçuk günde ortaya çıktı. Fabrikanın personelleri inanılmaz yardımcı oldu. Çok keyifli bir çalışma süreciydi benim için. Bu eserler satıldığında 6 çocuğa 9 protez takılacak. 6 Şubat depreminde uzuvlarını kaybetmiş çocuklara protez takılacak. 20 ayrı eser var. Her eserin bir anlamı var. Genel anlamıyla gördüğümüz her şey atıklardan yapıldı. Aynalar dışında yeni malzeme kullanılmadı. Konteyner içindeki atıkları, lazer makinesinden çıkan atıkları sanat eserine dönüştürdük. Kendimi çok mutlu hissediyorum çünkü çok güzel eserler çıktı. Hiç önemsemediğimiz inşaat demirlerinden atıklardan fabrikanın inşaatından kullan demirlerin atıkları var onlardan iki tane koltuk çıktı. Hem güzel bir amaca hizmet ediyoruz hem de çıkan parçalar çok değerli” dedi.

“SEMA AKBAL GÖNÜLLÜ OLARAK BİZİMLE”

Bu projenin Aydın’da başlamasını sağlayan proje lideri iş kadını Nimet Özlem Erkul, projenin genel amacından söz etti. Erkul, “Projemizin adı ‘Yarım kalmasın’. Projemizin amacı Çukurova Üniversitesi’nin bünyesinde Çocuk iyilik Merkezi’nin Türkiye’de duyulmamış olması. Orada uzuvlarını kaybetmiş çocuklarımızın protez ihtiyacının olması ve biz bunu Türkiye’de nasıl duyurabiliriz diye yola çıktık. Dedik ki oradaki çocuklarımız yarım kalmasın. Aydın ilk el uzatan olsun ve onun devamında burada sanayideki tüm firmalarımızın atıklarını toplayarak aynı zamanda bir çevresel projeye bağladık. Ve dedik ki sanat iyileştirir. İçine sanat koyalım. Sema Akbal gönüllü olarak bizimle. Bu eserleri bu atıklardan beş günde çıkardık. 6 Şubat’a çocuklarımız için altı protez ve çocuklarımızın ihtiyacı olan dokuz protezi bu eserler sayesinde teslim edeceğiz” açıklamasını yaptı.

“ONLARIN YAŞADIĞI TRAMVAYI20 YIL ÖNCE YAŞADIM”

Projeye gönüllü olarak ve kendisinin de bir engelli olduğu için destek olmak için Aydın’a geldiğini söyleyen Ampute Futbol Milli Takım Teknik Direktörü İsmail Temiz, “Yüzyılın felaketini yaşayıp engelli kalan kardeşlerimiz için böyle bir anlamlı günde burada bulunmak benim için gurur verici. Çünkü ben de onların yaşadığı tramvayı 20 yıl önce yaşadım. Mayına basma sonucu sol diz altından itibaren ayağımı kaybettim ve gazi oldum. Dolayısıyla onların yaşadığı tramvayı çok iyi anlayabiliyorum. Burada bulunmamın sebeplerinden biri şu; o kardeşlerimize, ben de onların yaşadığı sıkıntıyı, derdi çektim. Dolayısıyla onların geçtiği yollardan geçtim. Onlara bir anlamda manevi olarak destek olmak için buradayım. 6 Şubat’ta da kardeşlerimizle birlikte olacağız. Özellikle millî takım sporcuları ile birlikte onlara rol model olma açısından önemli. Evet hayat engelli olduktan sonra bitmiyor, yeni bir sayfa açıp bundan sonraki hayatlarında hem sosyal hayat yaşantılarına yön verme açısından elimizden gelen desteğin fazlasıyla yapacağız” ifadelerini kullandı.

Gerçekleşen konuşmalar ile hazırlanan videonun izlenmesinin ardından atık malzemelerle yapılan eserler, davetlilere tek tek tanıtıldı. (ERDAL AYDIN)

DİĞER FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler