Takip Et

SON DAKİKA

Nazilli il imamıyla temsil edilmiş

20 Haziran 2017, Salı 16:19

     


Nazilli'deki iş adamlarına yönelik Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, 2 firari sanığın banka hesaplarından yurt dışına aktardıkları paralarla ilgili detaylara yer verildi. Etkin pişmanlık yasasından yararlanan iş adamı Nuri E.'nin verdiği ifadeye göre, Nazilli'nin 2009 yılına kadar İl İmamı statüsünde temsil edildiği ortaya çıktı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın'da FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında iş adamlarına yönelik hazırlanan iddianamede, örgütün "dua listesiyle" topladığı dolarların yurt dışına aktarılması, mali yapılanması ve Nazilli'nin il imamıyla temsil edildiği konuları gün yüzüne çıktı. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Göçmen tarafından hazırlanan ve Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 31'i tutuklu 110 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün Nazilli bölgesindeki mali yapılanması ve iş adamlarıyla olan ilişkileri detaylı bir şekilde anlatıldı.

 

İL İMAMIYLA TEMSİL EDİLMİŞ

Nazilli'nin örgüt nezdinde 2009 yılına kadar sözde il imamıyla temsil edildiğini aktaran iş adamı Nuri E., Sultanhisar, Yenipazar, Bozdoğan, Karacasu, Kuyucak ve Buharkent'in ise ilçe imamlarının sorumluluğunda olduğunu anlattı. Nazilli İmamının ise 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında kayıplara karışan firari sanık Yemen Deli olduğunu doğruladı. Davanın firari sanıkları İlçenin sözde eski İmamı Saim Topaloğlu ve İş adamı Mehmet Uzdu'nun çeşitli zamanlarda kendisini ziyaret ettiğini aktaran Nuri E., bu kişilerin KHK ile kapatılan örgüt okullarından Fatih Sultan Koleji'ni devletten kaçırmak için tapusunu üzerine geçirmeyi teklif ettiğini, ancak kendisinin buna sıcak bakmadığını iddia etti.

 

NAZİLLİ İMAMI 3 ÖRGÜT ÜYESİYLE BİRLİKTE KAÇMIŞ

15 Temmuz hain darbe girişiminden iki gün sonra kayıplara karışan FETÖ'nün Nazilli İl İmamı Yemen Deli'nin operasyonlar sırasında ilçeden firar eden 3 örgüt üyesiyle kontak kurarak, İstanbul'a kaçtığı ileri sürüldü. Amerika'ya kaçma ihtimalini de değerlendiren istihbarat yetkililerinin Yemen'in Türkiye'de olabileceği şüphesi üzerinde de yoğunlaştıkları öğrenildi.

 

Yaklaşık dört yıl Aydın'ın doğu bölgesinden sorumlu İl İmamlığı yapan Eğitimci- Yazar Yemen Deli'nin, darbeden iki gün sonra 3 şüpheliyle birlikte polise yakalanmamak için kaçtığı öğrenildi. İddiaya göre, Nazilli Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonla Yemen Deli'nin kaldığı eve baskın yapan TEM ve KOM ekipleri, sözde İl İmamını yaşadığı evde bulamadı. İzini kaybettiren Yemen Deli'nin, 15 Temmuz'dan bu yana hazırlanan birçok soruşturma dosyasında isminin geçtiği bilgisine ulaşıldı.

 

KÜTAHYA'DAN NAZİLLİ'YE ATANMIŞ

İddianamede, Yemen Deli'nin örgüt lideri Fetullah Gülen'in Türkiye'deki en eski okullarından ikincisi olan Özel Nazilli Fatih Sultan Mehmet Koleji'nde, görev yaptığı yıllarda defalarca siyasetçi, iş adamları ve bürokratlarla gizli toplantılar yaptığı belirtiliyor. Türkiye'de eğitimci ve yazar kimliğiyle ön plana çıkan Yemen Deli'nin Nazilli'den önce Kütahya İl İmam Yardımcılığı görevinde bulunduğu, daha sonra Nazilli il imamı olarak atandığı da iddia ediliyor.

 

ULUSLARARASI PARA TRAFİĞİ

İddianamede, alınan ifadeler doğrultusunda örgütün kasası durumunda olduğu tespit edilen Mehmet Uzdu'nun, Bank Asya bilirkişi raporunda Zühal Eğitim Kurumlarının bir çalışanı olduğu ancak banka hesabının mesleğine kıyasla oldukça yüksek bir para trafiğine işaret ettiği belirtildi.

 

İddianamede özetle şu ifadelere yer verildi:

"Şahsın, 01.01.2011-29.06.2016 tarihleri arasında kendi hesabına 753 adette toplam 2 milyon 520 bin lira, 30 adette toplam 259 bin 337 dolar tutarında nakit para yatırdığı, bu hesaba 3 adette 450 lira 'kurban' açıklamalı para yatırıldığı ayrıca '98 kişilik dua listesi' açıklamasıyla 9 bin 800 lira parayı başka şahıslara gönderdiği tespit edilmiştir. Şahsın, gerek kendi hesaplarına gerekse başka şahısların hesaplarına döviz ve lira transferleri gerçekleştirdiği, kredi kartı ödemeleri yaptığı, şahsın mesleği ile orantılı olarak beklenen mali yapısına kıyasla oldukça yüksek bir para trafiğinin bulunduğu, özellikle kaynağı belirsiz nakit işlemlerinin şahıs hakkında yoğun bir para aklama şüphesi uyandırdığı görülmektedir."

Firari sanık Uzdu'nun hesabından Gana'daki Galaxy International School'da yöneticilik yapan Hüseyin Uysal'a 2011-2014 yılları arasında 266 bin 900 dolar ve 600 lira transfer yapıldığının tespit edildiğine yer verilen iddianamede, hesap ekstresinde bulunan "98 kişilik dua listesi" açıklamasının da Nazilli'de himmet ve bağış adı altında toplanan paraların terör örgütünün Gana ve Kazakistan'daki okullarına gönderildiğini gösterdiği ifade edildi.

 

Uzdu'nun, açıklama kısmında sadece ''GANA'' olarak belirttiği havalelerle 63 bin doları Kaynak Holding'e aktardığı, paranın Gana'da bulunan örgüt okullarına yönlendirildiği iddiaları da iddianamede yer aldı. (VEYSEL KARAHAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler